Medicine offentlig
[super 932150]
Bästa Medicine Podcasts vi kunde hitta
Bästa Medicine Podcasts vi kunde hitta
Lär dig medicin genom podcast om hur olika sjukdomar hanteras i det moderna samhället, engagera sig i modern forskning, upptäck intervjuer från läkare, insikter om nya läkemedel, diskussioner, medicinska nyheter och podcasts vid medicinuniversumets centrum.
Mer
Download the App!
show episodes
 
Artwork

1
Läkarpodden

Dr Mikael Sandström,Tilde de Paula Eby

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
I Läkarpodden får vi de senaste rönen inom medicin och sjukvård. Dr Mikael Sandström och Tilde de Paula Eby reder ut begreppen, delar med sig av sina egna erfarenheter, tar kål på myter och svarar på era frågor. "Jag har ett specialintresse för sjukdomar", säger Tilde de Paula Eby. "Mikael är alltid uppdaterad" Tilde de Paula har ett speciellt intresse för sjukdomar och har drömt om att göra den här podden med Dr Mikael i ett års tid. - Mikael är rak och alltid uppdaterad med den senaste for ...
  continue reading
 
Artwork

1
Ronden

Christian Unge

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
Andra Ronden. Högt och lågt om medicin. I tio år har vi i Ronden utforskat den medicinska världen. Med utgångspunkt från vår egen vardag som läkare i Sverige ventilerar vi våra egna tillkortakommanden, utmaningar och konflikter som läkare. Vi diskuterar spännande medicinska fall, läser nya forskningsartiklar och resonerar om hur sjukvården i Sverige (och andra länder) är organiserad. I varje avsnitt försöker vi bjuda på ett skratt, någon personlig erfarenhet från vardagen och till sist någon ...
  continue reading
 
Artwork

1
Medicinvetarna

Karolinska Institutet

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Varje vecka
 
I podden Medicinvetarna kan du lyssna på ledande hälsoexperter om allt från snusets farlighet till odling av minihjärnor. Medicinvetarna ges ut av Karolinska Institutet.
  continue reading
 
Artwork

1
Vetenskapsradion Hälsa

Sveriges Radio

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
Arkiv. Gamla avsnitt av Vetenskapsradion Hälsa. Från och med 25 oktober 2024 byter Vetenskapsradion Hälsa namn. Lyssna på nya avsnitt av under programmet Vetenskapsradion. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje
  continue reading
 
Loading …
show series
 
Rädd för spindlar? Det är en av de vanligaste fobierna som enkelt kan behandlas bort med en tre timmar lång session. Men många drar sig för att söka hjälp då behandlingen innefattar nära kontakt med spindlar. Hör forskaren Philip Lindner berätta om spindelfobi och hur virtual reality-teknik kan användas för hjälpen ska nå fler.…
  continue reading
 
I höstas kom nyheten att förekomsten av hudcancer minskar bland yngre i Sverige. På senare år har diagnosticeringen och behandlingen av melanom förbättrats mycket, men det finns väldigt goda skäl att hålla koll på sina hudförändringar ändå. Hör docent Hildur Helgadottir berätta om det aktuella forskningsläget. Sola inte, är hennes bästa tips.…
  continue reading
 
Fysisk aktivitet är bra för hälsan. Men bör man träna på olika sätt beroende på hur gammal man är? Egentligen inte, menar professor emeritus Håkan Westerblad. Ålder kan visserligen göra att skaderisken ökar och behovet av återhämtning blir större men i övrigt finns inga skäl att träna annorlunda för att du blivit äldre förutsatt att du är frisk. Bo…
  continue reading
 
Vilka konsekvenser kan daglig användning av sömnmediciner under flera år få? Det undrade en lyssnare. De långsiktiga effekterna är svårstuderade, menar forskaren Joar Guterstam, men bland annat på grund av risk för beroende rekommenderar man idag istället kognitiv beteendeterapi vid sömnbesvär.
  continue reading
 
Det finns många omständigheter som påverkar hur bra vården blir. Hur du själv agerar kan spela roll för utfallet. Forskaren och läkaren Rita Fernholm har länge intresserat sig för och forskat om patientsäkerhet. Hör hennes tips på hur man som patient kan bidra genom att exempelvis förbereda sig inför ett vårdbesök.…
  continue reading
 
Stamceller har en särskild förmåga att skapa många exakta kopior av sig själva som i sin tur kan utvecklas till mer specialiserade celler. Hur kan stamceller från embryot, så kallade embryonala stamceller, användas för att hjälpa människor som är i behov av ny vävnad eller nya celler? Det undrade en lyssnare. Forskaren Fredrik Lanner ger svar och b…
  continue reading
 
Vi behöver alla få i oss vitaminer för att hålla oss friska, men precis som med det mesta kan det finnas risker med att få i sig för mycket. Hör professor Martin Bergö berätta om när kosttillskott kan vara nödvändiga, när de är onödiga, och i vilka situationer de rent av kan innebära hälsorisker.
  continue reading
 
Upp till 70 procent av alla strokepatienter riskerar drabbas av hjärntrötthet, eller fatigue, som en konsekvens av stroken. Det är en trötthet som inte kan vilas bort och som inte syns men som kan ha stor påverkan på livskvaliteten. Forskarna Alison Godbolt och Marika Möller berättar om begreppet fatigue, möjliga orsaker och vad som kan göras för a…
  continue reading
 
Hjärnskador som sker innan hjärnan är färdigutvecklad kan ge upphov till cerebral pares, cp. Hos vissa med cp går det inte att upptäcka något med blotta ögat, andra kan ha behov av till exempel rullstol. Diagnosen innebär också kognitiv påverkan hos cirka hälften av de drabbade. Forskaren Kristina Tedroff har i många år arbetat med rehabilitering a…
  continue reading
 
Snart förväntas ett nytt läkemedel som kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom att godkännas i EU. Men hur mycket är vi i Sverige beredda att betala för att få tillgång till läkemedlet? Linus Jönsson är professor i hälsoekonomi och förklarar hur man kan räkna på hälsa och hur vi med hjälp av siffrorna kan se till att få så mycket hälsa som mö…
  continue reading
 
Screening för humant papillomvirus är tillsammans med cellprovtagning och vaccin viktiga pusselbitar i arbetet med att utrota livmoderhalscancer. Men en del kvinnor hoppar över screeningen. Vad finns det för skäl till detta? Det undrade en lyssnare, forskaren Karin Sundström redogör för vad vetenskapen visar i frågan.…
  continue reading
 
För många har arbetslivet förändrats i grunden de senaste 20-30 åren i takt med digitaliseringen. Under covid 19-pandemins mest akuta fas var det också många som lärde sig att det faktiskt går utmärkt att jobba på distans. Men vilka konsekvenser får det här för hälsan? Hör arbetslivsforskaren, och jobbpendlaren, Kristina Palm berätta om vad vetensk…
  continue reading
 
Det var under 1960-talet som dopning bland elitidrottare började få uppmärksamhet, och flera skandaler har därefter avslöjats där idrottare på världsnivå beslagits med att ha tagit illegala preparat för att förbättra sina prestationer. Men det är inte bara bland eliten det förekommer, både bland kroppsbyggare och motionärer, exempelvis, förekommer …
  continue reading
 
Hiv-viruset identifierades för över 40 år sedan och snart kunde man koppla ihop det med den dödliga sjukdomen aids. Globalt lever 40 miljoner med hiv men tack vare forskning så finns idag effektiva läkemedel som kan hålla viruset i schack. Professor Anders Sönnerborg har varit med på hela resan från upptäckt till kontroll.…
  continue reading
 
Veckans lyssnarfråga kommer från en person som drabbats av polyneuropati, ett vanligt tillstånd som innebär smärta och känselbortfall i fötterna, ofta som en följd av andra diagnoser, exempelvis MS. Anders Svenningsson är neurolog, professor och överläkare och vet mer om forskningsläget kring tillståndet.…
  continue reading
 
Task shifting, när yrkesgrupper byter arbetsuppgifter. Vi oroas över läkarna som fakturerar sig själva för patientsamtal - med sig själva. Andreas om katastrofkonferens i Göteborg. Och kan man avslöja specialitet på någons kläder på väg till jobbet? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.…
  continue reading
 
Nya Vetenskapsradion din dagliga guide till ny forskning och fascinerande vetenskap med Sveriges Radios Vetenskapsredaktion. 20 minuter varje vardag. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vetenskapsradion Hälsa flyttar nu till det nya programmet Vetenskapsradion, och slås ihop med Vetenskapsradion Forskarliv och Vetenskapsradion På djupet t…
  continue reading
 
29 -årige Fabian Bernhardson i Örebro har haft klusterhuvudvärk i tio år. Han är en av uppemot tio tusen personer i Sverige som har klusterhuvudvärk. En huvudvärk med en extremt kraftfull smärta. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Klusterhuvudvärk är ett ganska okänt tillstånd men där det nu forskas intensivt. Tidigare kallades den för H…
  continue reading
 
Veckans lyssnarfråga kommer från en kvinna som nyligen fått diagnosen ledgångsreumatism och som också lider av klimakteriebesvär. Hon undrar nu om det är okej att ta hormonpreparat mot dessa utan att de reumatiska besvären blir värre. Svarar gör professor Angelica Lindén Hirschberg.
  continue reading
 
Covid- och influensavaccineringen har nu startat i Sverige. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Omkring två miljoner människor i Sverige behöver vaccinera sig mot covid19, enligt Folkhälsomyndigheten. Varför? I en direktsändning från Folkhälsomyndigheten svarar experterna på frågor om vaccinen inför årets covid- och influensasäsong. Gäste…
  continue reading
 
Årets nobelpris i fysik gick till upptäckten bakom maskininlärning och AI. Vissa forskare menar att evigt liv kan vara möjligt med hjälp av AI, om man laddar upp mänskliga hjärnor i datorer. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Drömmen om evigt liv har funnits i tusentals år hos människan. Med ny teknik tror vissa forskare att det skulle k…
  continue reading
 
Den sexuellt överförbara sjukdomen mpox 1b verkar inte vara så dödlig som man först befarat. Men den verkar nu drabba barn. I Kongo-Kinshasa har också sjukvårdspersonal fått skador på sina ögon. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vetenskapsradion är det enda nordiska media som fått en exklusiv intervju med Placide Mbala Kingebeni. Han är…
  continue reading
 
Professor Ylva Trolle Lagerros har ägnat hela sin karriär åt forskning om, och behandling av, personer med svår övervikt, obesitas. De nya läkemedlen har inneburit en revolution, men än så länge är de dyra för obesitaspatienterna och täcker inte behoven. Och de ökar – aldrig förr har så många svenskar varit överviktiga.…
  continue reading
 
Blå zoner kallas det där människor blir ovanligt gamla. En sådan zon finns på ön Ikaria i Grekland. Även i Sverige har forskare hittat blåa zoner och kunnat mäta i blodet vad som ger ett långt liv. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Följ med till ön Ikaria och möt äldre personer som berättar om vad också forskningen visar - vad som gör a…
  continue reading
 
Loading …

Snabbguide

Lyssna på det här programmet medan du utforskar
Spela

OSZAR »