show episodes
 
Artwork

1
Göthic Thrill

Dennis Jakobsson & Claes Bergerlind

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
I’m Agent Orange GBG, an electronic act and I write electronic pop and rock. Bergerlind Music, within Bergerlind Communication, produces music for commercials, video games, corporate films, podcasts and more. I also write music for artists and do remixes. My brother and my pod Göthic Thrill is the pod that wants to put a darker, magical, exciting and an alternative Gothenburg on the map. We mix fantasy, horror, thriller and good stories. Each section contains a read short story and we discus ...
  continue reading
 
Artwork

1
Kvarten

Magdi Saleh

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
En podd på 15 min där samtalet handlar om allt mellan himmel och jord. Med mig Magdi Saleh, en aspirerande skådespelare som söker meningen med livet
  continue reading
 
Hej, Detta är ett par sändningar av något som kallas för Skuggholmarnas Radiopsykolog som jag lyckats höra och spela in när jag befunnit mig i Stockholms Skärgård. Finns ingen info om detta NÅGONSTANS. Vet ni vem det är som gjort det eller om man kan lyssna på det någon annanstans digitalt? Snälla kontakta mig på [email protected]. /Jukka
  continue reading
 
Artwork

1
Migränpodden

Malin Östblom & Leonora Mujkic

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
Podden om migrän – en av våra största folksjukdomar – och allting runt omkring. Leonora Mujkic och Malin Östblom pratar med varandra och intervjuar experter för att lära sig mer om denna neurologiska sjukdom som drabbar 1,5 miljoner svenskar och deras anhöriga. Alla avsnitt finns även som text på migränpodden.se.
  continue reading
 
Artwork

1
Effekten | digitalisering - kunskap

Effekten.se

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
Digitaliseringens podcast. Metoder, verktyg, teknik och exempel. För konsult, beställare och intressent som vill lyckas med digitalisering. Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck. Intervjuer med konsulter och experter. 20 min/avsnitt
  continue reading
 
Artwork

1
Psykologsnack

med psykologerna Åsa Persson & Ulrike Braun

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Varje vecka
 
Psykologi är ett brett fält. Men mental hälsa och psykisk ohälsa är ämnen som ofta präglas av starka åsikter och förenklade lösningar på komplexa problem. Tillsammans med kunniga gäster utforskar psykologerna Åsa och Ulrike olika teman och utmaningar – alltid förankrat i forskning. Här får du insikter, fördjupning och tankeväckande samtal som gör att du ser både dig själv och världen på ett nytt sätt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  continue reading
 
Artwork

1
Ortopodden

Malin Zimmerman

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
Ortopodden är din ortopediska podcast som ger dig ortopedins skarpaste hjärnor, bästa tips och senaste forskning direkt till dina hörlurar!
  continue reading
 
Artwork

1
Molnguiden

Cleura

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden+
 
Podden som gör digitaliseringsjuridiken begriplig. Varje vecka svarar juristen, strategen, och rådgivaren inom regelefterlevnad i molnet, Arman Borghem, på en specifik fråga under 5 minuters sändningstid. Poddens syfte är att bygga upp en rik databas med frågor och svar för dig som behöver hjälp, rådgivning och svar på specifika frågor som rör den stundtals snåriga juridiken som omgärdar digitaliseringen. Vi som står bakom podden är Cleura, det europeiska molnet. Den här podden hette tidigar ...
  continue reading
 
Loading …
show series
 
I det här avsnittet av Psykologsnack gästas vi av journalisten och författaren Maja Larsson, aktuell med boken "Föräldrarnas födelse". Tillsammans pratar vi om hur föräldraskapet har förändrats under de senaste hundra åren – från att handla om barns överlevnad till att bli ett livsstilsprojekt och prestationskrav. Vi pratar om curlingföräldrar, oro…
  continue reading
 
I ett tidigare avsnitt träffade vi psykologen Niki Sundström och pratade om något som berör många men som det också finns mycket missförstånd kring: borderline personlighetssyndrom – eller som det också kallas, emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS). Niki är nu aktuell med boken “Störst, bäst och skörast : en bok om narcissism” som hon h…
  continue reading
 
Vad händer egentligen i kroppen när vi känner små stunder av förundran och tacksamhet - och kan de verkligen hjälpa oss att läka vid trauma? I det här avsnittet pratar vi om glimmers – nervsystemets positiva signaler som kan hjälpa oss att återhämta oss, stärka vår psykologiska motståndskraft och skapa mer balans i vardagen. Här får du både forskni…
  continue reading
 
Peder Björling överläkare i psykiatri och psykoterapeut, är tillsammans med psykologen Niki Sundström aktuell med boken “Störst, bäst och skörast : En bok om narcissism”. Peder gästade oss i ett avsnitt där vi reder ut skillnaden mellan vardagsnarcissism och patologisk narcissism. Vi pratar om vanliga missuppfattningar, olika typer av narcissism, e…
  continue reading
 
I avsnitt 30 av Migränpodden gästas vi återigen av Mattias Linde, professor i neurologi, som är verksam vid Regionala migränmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Samtalet handlar om migrän hos män, men är lika relevant för alla som vill lära sig mer om sjukdomen. 500 000 svenska män lever med migrän, men bara ett fåtal komme…
  continue reading
 
I det här avsnittet av Psykologsnack pratar vi om något många brottas med: att veta när vi ska hålla ut, och när det faktiskt är bättre att ge upp. Vi hör ofta att vi ska visa pannben och kämpa vidare, men vad säger egentligen forskningen? Med oss har vi psykologiprofessorn Karin Brocki, expert på självreglering och känslomässig utveckling, som hjä…
  continue reading
 
I dagens avsnitt träffar vi Camilla von Below som är legitimerad psykolog, psykoterapeut och lektor i klinisk psykologi. Camilla har skrivit flera böcker, bland annat "När barnen flyttar hemifrån”. Idag kommer Camilla ge oss fem konkreta tips på hur man som förälder kan hantera känslorna och den nya livssituationen när barnen flyttat hemifrån. Host…
  continue reading
 
Effekten gästas av Niklas Silfverström från Klang för att prata med Jonas om AI-utvecklingen i Sverige. Niklas ser att AI mognar, men Sverige har utmaningar. Många AI-modeller fungerar sämre på svenska än engelska, och vi är väldigt beroende av amerikansk teknik och infrastruktur. Ett stort problem är oklara regler, särskilt när det gäller känslig …
  continue reading
 
Att bli förälder kan vara en av livets största förändringar – som kan vara fylld av kärlek, men också av trötthet, oro och känslomässigt kaos. I dagens avsnitt gästas vi av psykologen Rebecca Svensson, som delar med sig av sin erfarenhet av att möta nyblivna föräldrar i både glädje och kris. Vi pratar om skuld, ambivalens, relationer, ensamhet, söm…
  continue reading
 
Hur känns det egentligen att drabbas av en ätstörning – och hur är det att stå bredvid som förälder? I det här avsnittet av Psykologsnack möter vi Signe och hennes mamma, psykologen Anna Bennich, som tillsammans berättar om Signes kamp mot anorexia och den långa vägen tillbaka. De har tillsammans skrivit boken ”Att försvinna sig : En mor och dotter…
  continue reading
 
I avsnitt 29 fortsätter vi samtalet om ACT med psykolog Linnéa Engman, verksam vid Karolinska Institutet och smärtkliniken på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Vi tar upp konkreta exempel på hur det kan vara att leva med migrän, och funderar över hur acceptans, psykologisk flexibilitet och värderad riktning kan hjälpa oss att minska lidandet i livet …
  continue reading
 
I det här avsnittet delar psykologen och författaren Daniel Ek med sig av fem konkreta steg för att hantera stress med hjälp av ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Ett avsnitt för dig som vill hitta lugnare vägar genom vardagens krav. Daniel Ek är legitimerad psykolog med ACT-inriktning. Han arbetar som föreläsare och mindfulnesslärare samt dri…
  continue reading
 
När krisen eller kriget kommer – vem blir du då? I dagens avsnitt gästas vi av David Bergman, överstelöjtnant, doktor i psykologi och forskare vid Försvarshögskolan. Han är aktuell med boken “Vem är du när kriget kommer?” och hjälper oss att förstå vad mental handlingsberedskap egentligen innebär. Vi pratar om varför vi ofta reagerar för sent i kri…
  continue reading
 
Hur hanterar man sorgen och känslan av tomhet när barnen flyttar ut? I dagens avsnitt träffar vi Camilla von Below, legitimerad psykolog, psykoterapeut och lektor i klinisk psykologi, som har skrivit boken “När barnen flyttar hemifrån”. Tillsammans pratar vi om det som ibland kallas för ”det tomma boet” – en sorg som det inte alltid pratas om, men …
  continue reading
 
I avsnitt 28 av Migränpodden träffar vi Linnéa Engman, psykolog och forskare verksam vid Karolinska Institutet och smärtkliniken på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Vi pratar om de centrala delarna i ACT, som acceptans, psykologisk flexibilitet och värderad riktning, och funderar över hur det är hjälpsamt för oss som lever med smärta. Detta är först…
  continue reading
 
Känner du dig ofta stressad och överväldigad? I det här avsnittet utforskar vi hur Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan hjälpa dig att hantera stress på ett mer hållbart sätt. Vi pratar om: Vad ACT är och hur det fungerar vid stresshantering Varför acceptans är en nyckel till att minska stress och oro Att navigera livet med hjälp av värderad…
  continue reading
 
Tonårstiden kan vara både spännande och utmanande – för både tjejer och deras föräldrar. I det här avsnittet pratar vi om vänskap, självkänsla, sociala medier och den press många tonårstjejer känner idag. Många tonårstjejer känner sig ofria och osäkra, samtidigt som de förväntas navigera en värld full av krav och jämförelser. Hur kan vi som föräldr…
  continue reading
 
AI och e-handel: Hur assistenter och agenter formar framtidens shopping. E-handeln genomgår en snabb förändring, där AI-assistenter och AI-agenter blir allt mer framträdande. I detta avsnitt av podcasten Effekten samtalar Jonas Jaani med Joakim Bissmark från Granditude om hur dessa teknologier påverkar både kunder och e-handlare. AI-assistenter – k…
  continue reading
 
Vad är skillnaden mellan en psykolog, psykoterapeut, psykiater och kurator? Och vad är egentligen en samtalsterapeut? Får vem som helst kalla sig terapeut? I detta avsnitt reder vi ut vem som gör vad, vilka behandlingar de erbjuder och vem du ska vända dig till beroende på dina behov. Psykolog Agnes Mellstrand förklarar skillnaderna på ett enkelt s…
  continue reading
 
Utmattning är ett tillstånd som drabbar många, men varför hamnar vi där – och hur kan vi ta oss ur det? I det här avsnittet utforskar vi Trecirkelmodellen, en psykologisk modell sprungen ur CFT (Compassionfokuserad terapi) som förklarar hur hjärnans tre system – hot, driv och trygghet – påverkar vår stress, energi och återhämtning. Vi går igenom va…
  continue reading
 
I det här avsnittet av Psykologsnack svarar Peder Björling på en orolig anhörigs fråga om psykisk ohälsa och bristande vård. En lyssnare har skickat in sin historia om hur en närstående lidit av bland annat allvarlig ångest och sömnproblem under flera år, trots upprepade besök inom närpsykiatrin och akutvården. Peder ger förslag på hur både den dra…
  continue reading
 
Många av oss lever med en inre röst som ständigt kommenterar, ifrågasätter och kritiserar med massor av negativa tankar. Den kan kännas som en motståndare, men vad händer om vi istället närmar oss den med nyfikenhet? I det här avsnittet utforskar vi den inre kritikerns funktion och ursprung, hur den påverkar oss och varför den inte bara är av ondo.…
  continue reading
 
I detta avsnittet av podcasten Effekten samtalar Jonas Jaani med Samuel Skott om konceptet ”Software First” och dess betydelse för dagens och framtidens företag. Digitalisering är inte längre en sidoverksamhet, utan en central del av hur företag skapar värde och konkurrenskraft. Men vad innebär det egentligen att vara ett ”Software First”-företag, …
  continue reading
 
Hur hjälper man personer med personlighetssyndrom som t.ex. borderline att skapa en mer stabil och meningsfull vardag? Good Psychiatric Management (GPM) är en evidensbaserad behandlingsmetod där en central princip är "Get a Life" – att fokusera på jobb, relationer och vardagsrutiner istället för att endast lära sig hantera symtom som tex emotionell…
  continue reading
 
Här kommer den spännande uppföljningen till förra veckans avsnitt som handlade om hur psykologi och särskilt psykoanalysen påverkat den svenska psykiatrin. I det här avsnittet granskar vi hur psykoanalytiska teorier påverkade några av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall. Från Thomas Quick-utredningarna till fallet Catrine da Costa och mordet på …
  continue reading
 
Det här är del 1 i en serie av två delar där vi tar en kritisk titt på psykologins fader Sigmund Freud och psykoanalysen. Med avstamp i Christian Dahlströms bok Den enda rätta läran: så förblindade psykoanalysen det svenska rättsväsendet pratar vi om Freuds idéer kring det omedvetna, barndomens roll och bortträngda barndomsminnen – och jämför dem m…
  continue reading
 
I dagens avsnitt skriver en stressad HR-ansvarig som både lider av sömnproblem, energilöshet, problem med minnet och en känsla av att vara helt utmattad. Hon undrar om det rör sig om utmattningssyndrom, och vad hon kan göra för att bromsa innan hon går in i väggen? För sjukskriven hinner hon inte vara… Vi gästas av hjärnforskaren, professorn och fö…
  continue reading
 
Hantering av data och databaser en av de mest kritiska faktorerna för företagens framgång. I vårt podcastavsnitt, ”Hantering av data och databaser,” utforskar vi detta ämne i detalj och ger insikter i hur organisationer kan optimera sin datalagring och -hantering. Varför är datahantering så viktigt? Data är hjärtat i moderna företag. Från att fatta…
  continue reading
 
Hur vet om stressen är så intensiv att man är i riskzonen för utmattningssyndrom? Om tröttheten vägrar släppa? Och finns det något vi kan göra för att bromsa? Vad kan man egentligen göra om man hamnat där? Är vi dömda till evig trötthet? Nej! Hjärnforskaren Hedvig Söderlund, Ulrike och Åsa delar med sig av sina egna erfarenheter. I det här avsnitte…
  continue reading
 
Veckans fråga kommer från en förtvivlad förälder som kämpar med livet som bonusfamilj och sina känslor för sina bonusbarn. Psykolog Maria Farm svarar. Maria Farm är också författare samt en av experterna i SVT:s Gift vid första ögonkastet. Hon har nyligen utkommit med boken Vardag med varannan vecka: barn på deltid, känslor på heltid som hon har sk…
  continue reading
 
I avsnitt 27 av Migränpodden fortsätter samtalet med professor Lars Edvinsson. Vi talar om hormonpusslet och konstaterar att det nu är upp till politikerna att se till att vi migränpatienter får den vård vi behöver. Musik: Sharing Silence med KORALL. Från albumet Psychedelic Sunblock. Alla avsnitt finns även som text på migränpodden.se.…
  continue reading
 
I dagens avsnitt diskuterar vi hur växelvis boende, eller att ha barn varannan vecka, påverkar både barn och föräldrar psykologiskt. Vad kan du som förälder göra för att stötta ditt barn genom denna livssituation? Maria Farm som är leg. psykolog och leg. psykoterapeut, författare samt en av experterna i SVT:s Gift vid första ögonkastet delar med si…
  continue reading
 
Om Münchhausen syndrome by proxy, eller barnmisshandel genom förfalskning av symtom som det heter på svenska. Med barn- och ungdomspsykiatriker Björn Lundin. Björn har skrivit boken Att skada sitt barn och har suttit med som sakkunnig i flera olika utredningar och rättegångar. Läs mer om Barnmisshandel genom förfalskning av symtom på Björns hemsida…
  continue reading
 
I detta avsnitt av Effekten – Digitaliseringens podcast möter vi Marcus Norrgren från Sogeti för att prata om hur smart manufacturing förändrar industrin i grunden. Genom att använda data från fabriker på nya sätt kan företag automatisera, analysera och förbättra produktionen på en nivå som tidigare varit svår att uppnå. Marcus förklarar att teknis…
  continue reading
 
I detta avsnitt tar vi upp ett svårt och känsligt ämne: Münchhausen by Proxy, även känt som Barnmisshandel genom förfalskning av symtom (BGFS), där en förälder eller vårdnadshavare medvetet orsakar eller fabricerar sjukdomssymptom hos sitt barn. Vi pratar om psykologin bakom, dess effekter på både barn och föräldrar, och hur denna allvarliga form a…
  continue reading
 
I avsnitt 117 pratade vi om julångest, press och stress relaterat till firande och krav på att räcka till och infria andras förväntningar. Det här avsnittet kommer att handla om en annan typ av julångest. Nämligen, den som många många kan uppleva i samband med julen, ensamheten. För samtidigt som julen för många är fylld av glädje och värme, känner…
  continue reading
 
Något saknas för att hon ska känna sig lycklig och må bra. Hon undrar varför hon aldrig kan känna sig nöjd, och finns det några knep eller verktyg? Psykolog Agnes Mellstrand ger ett kanske oväntat svar. Agnes har skrivit boken Psykiatri för icke psykiatrier - Om det hållbara bemötandet och de vanligaste psykiatriska tillstånden. Hon finns på instag…
  continue reading
 
I avsnitt 26 av Migränpodden träffar vi återigen professor Lars Edvinsson. Vi diskuterar den senaste forskningen om hormoners påverkan på migrän och varför så många fler kvinnor än män lever med sjukdomen. Lars berättar också om var i hjärnan migränanfallet faktiskt startar, och om Svenska huvudvärkssällskapets förslag för en bättre migränvård. Mus…
  continue reading
 
I detta avsnitt av vår psykologipodd har vi leg. psykolog och författare Agnes Mellstrand som gäst. Tillsammans diskuterar vi varför vi bör sluta se oss själva som konstanta renoveringsobjekt. Många av oss är fångade i en ständig jakt på lycka och personlig utveckling, men vad händer när denna strävan faktiskt blir en lyckofälla? Om du känner att d…
  continue reading
 
Repris från 2023. När julen väcker ångest. Det här avsnittet kanske blir en vattendelare, mellan de som fullkomligt älskar allt som har med julen att göra och de som får kämpa både med sig själva och sin omgivning varje år. Så för er som älskar julen: stort grattis till er! Men för er som inte är lika förtjusta i julen så är det här avsnittet till …
  continue reading
 
Veckans fråga kommer från en lyssnare som har diagnosen IBS (Irritable Bowl Syndrome) som har lett till ångest över att inte hinna till toaletten. Livet blivit mer begränsat och frågeställaren har börjat anpassa sig mer och mer utifrån magen. Ulrike ger konkreta förslag hur den onda cirkeln kan brytas. Avsnittet presenteras i betalt samarbete med M…
  continue reading
 
Att integrera säkerhet i utvecklingsprocessen genom DevSecOps, med fokus på utbildning, verktyg för sårbarhetsanalys, och förbättrat samarbete mellan säkerhets- och utvecklingsteam. Erik Hjalmarsson, Cloud Architect på Sogeti, med en introduktion till DevSecOps från utvecklingsperspektivet. DevSecOps handlar om att integrera säkerhetsarbetet i den …
  continue reading
 
I detta avsnitt i vår psykologipodd utforskar vi hur KBT (kognitiv beteendeterapi) kan vara en effektiv behandlingsmetod för att hantera IBS (Irritable Bowl Syndrome), även känd som känslig tarm. IBS drabbar många och kan leda till både fysiska och psykiska besvär, men genom att använda psykologiska verktyg kan du lindra symtomen och få bättre kont…
  continue reading
 
Loading …

Snabbguide

Lyssna på det här programmet medan du utforskar
Spela

OSZAR »