Julia Jonsson offentlig
[search 0]
Mer
Download the App!
show episodes
 
Artwork

1
Allt du velat veta

Acast - Fritte Fritzson

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Varje vecka
 
Din populärvetenskapliga podcast. Den snabbaste och roligaste vägen till kunskap och allmänbildning. Ett ämne, en expert, en knapp timme. Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  continue reading
 
Artwork

1
Drivkraften's podcast

Malin Rosén

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
Bakom varje personlig utveckling finns en drivkraft. Här får ni ta del av starka berättelser. Låt Drivkraften väcka din inre motivation! I denna podcast fokuserar vi på alla områden inom personlig utveckling, mental träning och hälsa. Avsnitten kommer främst bestå av intervjuer med personer som har ett tungt bagage, där ni får ta del av deras väg till känslomässig harmoni. Min förhoppning är att allt fler ska få upp ögonen för mental träning. Jag är helt säker på att världen skulle se bättre ...
  continue reading
 
Artwork
 
#Segolstorp är ett läger som arrangeras gemensamt av Pingstkyrkorna i gamla Skaraborg. Lägret har funnits i över 30 år och betytt väldigt mycket för många människor.På denna podcast kan du lyssna på all undervisning från lägret ända sedan 2006.
  continue reading
 
Artwork

1
Din Kreativa Show: PT & Coach Kreativt liv Må bra!

Catrine Ziddharta Tangen

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden
 
Vill du uppleva mera kreativitet och flow? Få mer kvalitetstid till ditt skapande och kreativa liv? Mer energi och lust? Tillgång till dina kreativa superkrafter? Ge dig själv den ultimata guiden till ökad kreativitet och lyssna på Den Kreativa Podden! Oavsett om du är en skrivande människa eller problemlösare i din vardag eller på ditt jobb, är en idéspruta eller initiativtagare till en massa nya projekt: Du som älskar kreativitet och villhöver ha tips, tricks och brain hacks för att öka di ...
  continue reading
 
Loading …
show series
 
Det finns nog få grupper av djur som är lika mytomspunna som hajarna. De beskrivs ofta som skräckinjagande och farliga för oss människor. I verkligheten är det bara knappt en handfull arter som kan innebära någon fara för oss människor. Vi däremot dödar över 100 miljoner hajar varje år för att använda hajfenorna till olika mer eller mindre vidskepl…
  continue reading
 
Nytt avsnitt av DRIVKRAFTEN – med Caroline Alupo! 🐾 Varmt välkomna till ett nytt avsnitt där vi idag får möta Caroline Alupo – hundbeteendeutredare, hundtränare och etolog med ett brinnande engagemang för samspelet mellan hund och människa. Med en magisterexamen i etologi och en bakgrund inom kapplöpning och hästsport, har Caroline valt att rikta h…
  continue reading
 
Sverige var länge ett katolskt land, men med Gustav Vasa blev vi protestanter. Idag är vi ett av världens mest sekulära länder, men ändå kan vi spåra mycket av vad vi gör och tänker till den protestantiska läran. I det här avsnittet, som handlar om just detta möter vi Katarina Barrling, statsvetare, författare och radiopersonlighet. Hon är aktuell …
  continue reading
 
Vi pratar med mat- och dryckesexperten Henrik Scander, sommelier med internationell erfarenhet och disputerad i måltidskunskap vid Örebro universitet. Varför dricker vi det vi dricker till viss mat? Hur mycket är gammal vana och hur mycket bygger på att drycken faktiskt förhöjer smakupplevelsen. Avsnittet är en livepodd från Poddfestivalen i Örebro…
  continue reading
 
Varför är första maj en arbetarhögtid i Sverige? Det och mycket mer svarar vi på i dagens avsnitt. Gäst är Mattias Axelsson, expert på högtider och traditioner. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Klippning: Silverdrake förlag Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark Grafik: Jonas Pike Facebook:…
  continue reading
 
I det här avsnittet får du reda på varför vi firar valborg. Varför eldar vi och vad har manskörer med den här högtiden att göra? Gäst är, som vanligt när det handlar om högtider Mattias Axelsson, som är vår tids Jan-Öjvind Swahn, fast utan märkliga glasögon. Han är lärare och driver dessutom ett antal intressanta poddar som "Högtider och traditione…
  continue reading
 
Hur går det egentligen till när en skådespelare gestaltar en roll? Vad skiljer teater från film, och hur hittar man in i en karaktärs inre liv? I det här avsnittet av Allt du velat veta möter vi skådespelaren Julia Dufvenius för ett samtal om hantverket bakom gestaltningen, olika tekniker och hennes egen resa på scen och framför kameran. Programled…
  continue reading
 
Hur kom det sig att en liten stadsstat vid Medelhavets kust lade grunden till det vi idag kallar demokrati? I det här avsnittet av Allt du velat veta pratar vi om demokratins födelse i det antika Grekland – en tid då fria män samlades på torget för att fatta beslut om stadens framtid. Vi går på djupet i hur den atenska demokratin faktiskt fungerade…
  continue reading
 
Kärnkraften är på tapeten igen. Många politiker vill satsa på ny kärnkraft. Andra menar att det tar för lång tid och blir för dyrt. Men hur ser egentligen kärnkraftens svenska historia ut? Och hur har attityderna till kärnkraft förändrats? Per Högselius är forskare på KTH och har ägnat sig åt det här ämnet i många år. Här berättar han om kärnkrafte…
  continue reading
 
Vad innebär det att vara transperson? Hur fungerar den svenska könslagstiftningen? Vad säger forskningen om könsdysfori och transvård – och varför har frågan blivit så polariserad? I det här avsnittet reder vi ut begreppen och diskuterar transfrågan ur medicinskt, juridiskt och samhälleligt perspektiv. Gäst är psykiatern och författaren Stefan Krak…
  continue reading
 
Den 6 juni 1944 inleddes Operation Overlord – den största amfibieinvasionen i historien. I detta avsnitt får du följa med till de stormiga stränderna i Normandie där de allierade kämpade mot Nazitysklands försvar. Tillsammans med militärhistorikern Marco Smedberg går vi igenom de strategiska besluten, de dramatiska striderna och de enskilda soldate…
  continue reading
 
Hej fina lyssnare! I dagens avsnitt träffar vi Julia Henriksson från den ideella föreningen Libras Hundhjälp, som arbetar för att rädda och rehabilitera gatuhundar i Nordmakedonien. Vi får höra den gripande historien om hunden Libra, som blev startskottet för organisationens viktiga arbete. Vi pratar idag bland annat om: Hur Libras Hundhjälp starta…
  continue reading
 
I slutet av 1600-talet startar ”Det stora oväsendet” - åtta år då kvinnor anklagas för häxeri och samvaro med djävulen. Snart flammar häxbålen över landet. Hundratals kvinnor mister livet under de här åren, varav närmare 70 i en liten by i Ångermanland. Den som ska berätta för oss om häxprocesserna är Cecilia Düringer, författare, historielärare oc…
  continue reading
 
Det här är det tredje av fyra avsnitt som vi gör i samarbete med Riksbankens jubileumsfond. Deras årsbok har temat "misslyckanden" och det kommer vi att grotta ned oss i. Thomas Kaiserfeldt är professor vid Linköpings universitet och forskar kring hur ny kunskap skapas och används i olika sammanhang. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wa…
  continue reading
 
Visste du att Helsingfors en gång var en liten fiskeby innan den växte till Finlands pulserande huvudstad? I det här avsnittet djupdyker vi i stadens dramatiska historia – från svenska rötter och ryska erövringar till självständighet och innovation. Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet berättar om hur staden har format…
  continue reading
 
Det här är det andra av fyra avsnitt som vi gör i samarbete med Riksbankens jubileumsfond. Deras årsbok har temat "misslyckanden" och det kommer vi att grotta ned oss i. Cecilia Sjöholm är professor i estetik vid Södertörns högskola och berättar om den franske 1600-talsfilosofen René Descartes. Han gav oss uttrycket "Jag tänker, alltså finns jag". …
  continue reading
 
Mordet på Catrine da Costa var ett av åttiotalets mest omtalande rättsfall. misstänktes två läkare för styckningen och indirekt mordet. Efter ett par uppmärksammade rättegångar friades så småningom läkarna men i massmedias och allmänhetens ögon var de redan dömda. Folkopinionen mot läkarna var stark. Gäst är Per Lindeberg. Redan 1999 släppte han bo…
  continue reading
 
Det här är det första av fyra avsnitt som vi gör i samarbete med Riksbankens jubileumsfond. Deras årsbok har temat "misslyckanden" och det kommer vi att grotta ned oss i. Magnus Hultén är professor vid Linköpings universitet och har studerat den svenska skolan och framförallt målstyrningen. Ger tydliga mål i förhållande till betyg bättre resultat? …
  continue reading
 
Vad kommer vi att äta i framtiden? Och vad bör vi äta idag för att inte göra för stora planetära avtryck? Om det handlar dagens avsnitt. Gäst är Anna Richert, senior matexpert hos Världsnaturfonden WWF. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Klippning: Silverdrake förlag Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Dan…
  continue reading
 
Beröring fungerar som ett socialt klister som gör oss lyckligare, mer samarbetsvilliga och generösa. Beröringen påverkar dessutom vårt välmående och vår känslighet för stress och smärta. Ett liv utan närkontakt är inte bara ensamt, det är även förenat med stora hälsorisker. Dagens gäst är Helena Backlund,nforskare i neurovetenskap, författare och f…
  continue reading
 
Känns din relation himlastormande eller slentrianmässig? Oavsett vilket så ägnar många av oss huvuddelen av våra liv med någon annan. Men ibland kanske vi inte reflekterar tillräckligt över vad som verkligen krävs OM vi vill att kärleken ska vara länge. Dagens gäst är Susanna Tagesdotter Hagstrand. Hon är leg. psykolog och arbetar med KBT och Integ…
  continue reading
 
Varmt välkomna till dagens avsnitt! Idag har vi den stora äran att möta entreprenören Sana Alajmovic, som gästar oss för att dela med sig av sin inspirerande resa. Sana har utsetts till Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2021 och är även en av framtidens kvinnliga ledare. Hennes mission är tydlig – att förebygga kroniska livsstilssjukdomar. Hon…
  continue reading
 
Detta är en repris från 2022 och del av Allt du velat vetas kärleksveckor. Vi människor utvecklar anknytningsmönster, eller sätt att relatera till andra människor. De kännetecknar sedan hur vi formar relationer även i vuxen ålder. Dagens gäst är Camilla von Below. Hon är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, fil.dr i psykologi och föreläsare. Hon har …
  continue reading
 
Kärleken är blind brukar man säga. Men vad är det egentligen som händer i våra hjärnor när vi blir kära i någon? Det kommer vi att undersöka i dagens avsnitt. Gäst är Håkan Fischer, Han är professor i humanbiologisk psykologi vid Stockholms Universitet och dessutom docent vid Karolinska institutet. Hans forskning handlar om våra känslor inklusive k…
  continue reading
 
Sällskapsresan hade premiär 1980 och är en av svensk films största succéer. Då hade Lasse Åberg, tillsammans med vapendragaren Bosse Johnsson, redan gjort Repmånad året innan. Sällskapsresan är situationskomik kring svenskars charterresande och har blivit en svensk klassiker. Åtskilliga repliker från filmen och efterföljarna har letat sig in i folk…
  continue reading
 
Ortorexi kan beskrivas som tvångsmässig hälsosamhet och yttrar sig i överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med andra ätstörningar. Ortorexi är inte någon fastställd medicinsk diagnos men det pratas allt mer om tillståndet i medierna. Den som ska berätta för oss om ortorexi är Yvonne Linn. Hon …
  continue reading
 
Hej alla fina lyssnare, Idag möter vi träningsprofilen Elin Ekstedt. Elin brinner för att hjälpa människor att förbättra sin hälsa, både fysiskt och psykiskt. Vi pratar idag om Elins resa, varför ville hon börja jobba online med träning och kost och vad motiverar henne att fortsätta? Idag pratar vi bland annat om: Vikten av att skapa rätt människor…
  continue reading
 
Fred Åkerström var en av de ledande vissångarna och trubadurerna i Sverige under 60- och 70-talen. Med en innerlig och djup basröst tolkade han Ruben Nilsson, Birger Sjöberg och framförallt Bellman. Vissa menar att han är vår kanske främsta Bellmantolkare. Fred skrev också den svenska texten till hitten ”Jag ger dig min morgon”. Nu finns en stor bi…
  continue reading
 
Det var länge sedan vi trodde på tomtar och troll. Men i det gamla bondesamhället spelade folktron en viktig roll och berättelser spreds från generation till generation. Men vad har väsen, djur, växter och skogar betytt för oss? Tora Wall kan berätta det. Hon är filosofie magister och doktorand i folkloristik vid Åbo Akademi. Hon anses vara en av S…
  continue reading
 
Allmänläkaren och före detta skådisen Jesper Salén är dagens gäst. Han har precis gett ut boken "Doktorns no bullshit-guide till hälsa", en utmärkt introduktion till hur vi bör ta hand om vår hälsa. Vi pratar om vad det innebär att vara vid god hälsa, något om våra vanligaste folksjukdomar och när vi inte behöver gå till doktorn. Programledare: Fri…
  continue reading
 
Rädsla är en av våra fundamentala instinkter som uppstår vid hotfulla situationer. Men varför är vi rädda, trots att vi inte längre lever på savannen? Och hur möter vi bäst våra rädslor? Den som ska prata med oss om rädsla är Lisa Clefberg. Hon är legitimerad psykolog, forskare och ledarutvecklare. Nu är hon aktuell med boken ”Rädd och modig - väge…
  continue reading
 
Hej alla fina lyssnare, Varmt välkomna till ett nytt avsnitt, i dagens podd möter vi David Borgstrand där vi tillsammans pratar om livet efter en ätstörning. Det går att hitta tillbaka till rörelseglädje efter en lång period av ätstörda tankar. Vi pratar idag om vikten av att inte identifiera sig själv med maten man äter, att inte ta allt på för st…
  continue reading
 
I flera tusen år har hästar vandrat sida vid sida med oss människor. Den har hjälpt oss inom jordbruk och industri, på slagfältet och som "sportredskap". Dagens gäst Charlotte Borgerud, forskare och författare, har precis gett ut boken "Hästen och människan" och berättar om det här spännande ämnet. Hästens historia blir också vår egen historia, så …
  continue reading
 
Varför firar vi jul? Och hur har några av våra vanligaste traditioner kommit till? Detta är en repris från 2018. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Klippning: Silverdrake förlag Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark Grafik: Jonas Pike Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/ Insta…
  continue reading
 
Jönssonligan såg dagens ljus 1981 i ”Varning för Jönssonligan”. Förlagan är den danska filmserien om Olsen-banden, men så småningom utvecklades de svenska filmerna till ett helt eget universum. Den som ska berätta för oss om Jönssonligan är Linus Kuhlin. Han är journalist, aktuell med boken ”Jönssonligan - Kupper, krut och kamratskap”. Programledar…
  continue reading
 
Sömn och sömnlöshet diskuterades redan under Aristoteles tid. Men vad sker egentligen biokemisk i vår hjärna när vi somnar och sover? Och hur påverkar olika substanser vår förmåga att sova eller hålla oss vakna? Om detta handlar dagens avsnitt. Gäst är Ulf Ellervik. Han är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet och aktuell med boken "Na…
  continue reading
 
Hej alla fina lyssnare, Idag möter vi Filip Wennesjö. I hans arbete som Mental Coach och Breathwork Instruktör hjälper han främst män att komma i bättre kontakt med sig själva. Vi pratar om Filips resa till där han står idag och han berättar mer om vad som händer på deras retreat för män. Filip var tidigare på en plats i livet där han kom till en p…
  continue reading
 
I dagens avsnitt möter du Anders Östlund som arbetar inom polisen med strategiskt arbete kring våld mot kvinnor. Vet vi vilka som utövar det grövsta våldet? Och går det att bättre förutse vilka samhället ska hålla ögonen på? Om detta handlar dagens avsnitt. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Klippning: Silverdrake förlag Signat…
  continue reading
 
En av tio svenskar tar antidepressiv medicin. Det har blivit det vanligaste svaret på frågan om medicinering vid psykisk ohälsa. En del av framgången bygger på idén att preparaten ska korrigera en kemisk obalans i hjärnan. Men stämmer detta? Gäst är allmänläkaren André Marx, författtare till boken "Älskade hatade antidepp". Programledare: Fritte Fr…
  continue reading
 
Vad betyder advent? Och vad har adventsfirandet haft för form genom historien? Det kan Mattias Axelsson berätta. Han är Allt du velat vetas egen husetnolog och brinner för att lära oss om högtider och traditioner. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Klippning: Silverdrake förlag Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrange…
  continue reading
 
Hej alla fina lyssnare, Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av #Drivkraften. Idag möter vi mediumet Henna Begicevic som berättar om hennes resa kring mediumskap. Hur märkte hon att Henna att hon var öppen för det andliga? Vilka upplevelser hade hon som barn och vad var det som fick henne att se sin andliga gåva utifrån andra perspektiv? Henna berä…
  continue reading
 
Hur är egentligen livet som utrikesreporter? Hur rapporterar man om krig och konflikter? Hur jobbar man med lokala kontakpersoner och med säkerheten. Detta vet Terese Cristiansson mer än de flesta om. Hon är journalist och författare och har i flera år verkat i länder som Afghanistan, Kenya och Turkiet. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida…
  continue reading
 
Möt Sara Lövestam, författare och språknörd, som gett ut ett flertal böcker om grammatik och språk. Hon är dessutom domare i Lantzkampen i P1. Nu är hon aktuell med "ABC-bok för vuxna" som tar oss med på en resa som börjar med sumerer och egyptier och landar i dagens svenska alfabet. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Klippning…
  continue reading
 
Vad vet du egentligen om latinets historia? Det här avsnittet tar oss med på en resa som börjar nästan 1000 år före vår tideräknings början och på vindlande vägar tar oss tillbaka till våra dagar. Dagens gäst heter Karin Westin Tikkanen. Hon är journalist och kulturskribent, men är i grunden språkvetare och disputerad i latin. Nu är hon aktuell med…
  continue reading
 
Hej alla fina lyssnare, Välkomna till dagens avsnitt! Idag möter vi Hampus Jönsson, som medverkat i ett avsnitt tidigare om sin Klusterhuvudvärk. I dagens avsnitt delar Hampus med sig av sin bakgrund med psykisk ohälsa och självmordsförsök. Hampus berättar om händelser i livet som påverkat honom och vilka lärdomar hans tidigare psykiska ohälsa bidr…
  continue reading
 
Sveriges säkerhetspolitiska läge är enligt vissa det sämsta sedan andra världskriget. Hur ska vi försvara Sverige, idag och imorgon? Den som ska hjälpa oss svara på det är Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan. Nu är han aktuell med boken ”Försvaret av Sverige”. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahls…
  continue reading
 
Våtmarkerna har seglat upp som en av de mest diskuterade ämnena inom klimat och miljö. Mycket för att aktivister i olika sammanhang genom civil olydnad gett våtmarkerna en röst. Men vad är det de tycker är så viktigt med dem? Som tur är har det precis kommit en bok om det småblöta fenomenet våtmarker. Den heter just "Våtmark" och författare är Anna…
  continue reading
 
Vi fortsätter vår odyssé genom sveriges dialekter tillsammans med Fredrik Lindström. Två mycket spännande förslag till kommande avsnitt avslöjas också. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Klippning: Silverdrake förlag Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark Grafik: Jonas Pike Facebook: https://…
  continue reading
 
Den första av två program om dialekter och om svenska dialekter specifikt. Vad är en dialekt? Hur har dialekterna utvecklats? Och vad är en isogloss? Ciceron är komikern, programledaren och författaren Fredrik Lindström, som också har en bakgrund som språkvetare vid Uppsala universitet. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Klippn…
  continue reading
 
Hej alla fina lyssnare, välkomna till ett nytt avsnitt! Idag möter vi Hampus Jönsson som berättar om hur det är att leva med klusterhuvudvärk. Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är en extremt plågsam form av huvudvärk som kommer i attacker. Smärtan är oerhört intensiv och värre än den man upplever vid njursten eller förlossning. Klusterhuvudvärk …
  continue reading
 
Loading …

Snabbguide

Lyssna på det här programmet medan du utforskar
Spela

OSZAR »