Timbro offentlig
[search 0]
Mer
Download the App!
show episodes
 
Artwork

1
Inre Kabinettet

Timbro

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden+
 
Inre Kabinettet är en podd från tankesmedjan Timbro, med PM Nilsson, Alexandra Ivanov Hökmark, Fredrik Kopsch, Andreas Johansson Heinö och Catarina Kärkkäinen. De utlovar inga konkreta svar, men lovar däremot att vrida och vända på aktuella händelser i svensk politik.
  continue reading
 
Artwork

1
Wallnor & PM

Dagens industri

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Varje vecka
 
Frida Wallnor och PM Nilsson ger lyssnarna en fördjupad bild av aktuella händelser och nya perspektiv. Varje onsdagsmorgon släpps ett nytt avsnitt som både berör veckans viktigaste händelser men också lämnar utrymme för spaningar och tankar om världen vi lever och verkar i. Frida Wallnor är Di:s politiska redaktör och ansvarig för ledarredaktionen medan PM Nilsson är vd för tankesmedjan Timbro och fristående krönikör på Di:s ledarsida. Producent: Viktor Ahldén Ansvarig utgivare: Peter Fellma ...
  continue reading
 
Artwork

1
Ideologipodden

ideologipodden

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
En gång i månaden+
 
Det är alltid krångligare än man tror. I Ideologipodden handlar samtalen om ideologiska skärvor, snårigheter och sökanden. Timbro förlags Andreas Johansson Heinö, Anna D. Linder och Johanna Grönbäck leder podden som låter både aktuella funderingar och tidlösa idéer ta plats, och som bjuder in såväl liberaler som radikaler till diskussion.
  continue reading
 
Loading …
show series
 
I veckan har Jimmie Åkesson suttit 20 år som partiledare och Inre kabinettet ser tillbaka på den omvälvande förändringen som har skett i svensk politik. Vad har han betytt för Sverigedemokraterna och vem i kabinettet kan mest om personen Åkesson? Medverkande: Andreas Johansson Heinö, Catarina Starfelt och Alexandra Ivanov Hökmark.…
  continue reading
 
Politiker talar vackert om ett levande Sverige – men hur ser verkligheten ut för gårdarna, fiskarna och restaurangerna egentligen? Anna Linder pratar med Fredrik Kopsch och Erik Johnsson om deras kokbok "Hembränt, råbiff och dans med Mört-Eva", som inte bara är en hyllning till svensk matkultur, utan också för fram en skarp kritik mot hur myndighet…
  continue reading
 
Koranbränningar och muslimska böneutrop har gjort att frågor om religionsfrihet har blivit politiskt brännbara. Men detta är inget nytt. Den svenska religionsfrihetens historia har ofta varit dramatisk med bland annat bokbål i Hälsingland, dödsdomar och landsförvisningar. Fortfarande finns det flera begränsningar i den svenska religionsfriheten. Om…
  continue reading
 
Hur ska framtidens svenska flygvapen se ut? Frida Wallnor och PM Nilsson pratar om nästa generations stridsflyg när flera länder nu vänder sig från amerikanska F35. Har Trumps agerande mot Ukraina och Danmark gjort amerikanskt försvarsmateriel till en risk? Sverige kanske inte borde fundera på vad som ska efterträda Gripen E utan snarare på vad som…
  continue reading
 
Svensk skola befinner sig i kris. Med sämre resultat, ökade klyftor och en otrygg vardag för både lärare och elever. Samtidigt växer intresset för en omdebatterad lösning: No Excuses-skolor – med hög förväntan på eleverna, disciplin och utan ursäkter. Kan denna modell fungera i Sverige? Vad säger egentligen liberalismen och konservatismen om ordnin…
  continue reading
 
I premiäravsnittet av Wallnor & PM pratar Frida Wallnor och PM Nilsson om tullkaoset. Vad vill Trump egentligen? Hur påverkas Europa och står vi inför ett USA som vill tillbaka till Monroedoktrinens dagar? Frida Wallnor är Di:s politiska redaktör och ansvarig för ledarredaktionen medan PM Nilsson är vd för tankesmedjan Timbro och fristående krönikö…
  continue reading
 
Vi har hela listan! Därför hatar alla Hayek. Nyliberalismen, Pinochetbesöken, Mont Pelerin Society, principerna, osäkerheten och riskerna! Johanna Grönbäck i ett samtal med Catarina Starfelt och Caspian Rehbinder om vad som får så många att ogilla FA Hayek och om det finns något i själva idéerna som leder till ofrihet. Hata Hayek? Man borde ju älsk…
  continue reading
 
Vi samlade en konservativ, en socialliberal och en klassiskt liberal i ett poddrum. Kan alla älska Hayek? Stärker det hans principer, eller gör det dem urvattnade? Johanna Grönbäck pratar med Max Hjelm och Daniel Åkerman. Och ni kan ta det lugnt, i nästa avsnitt frågar vi oss varför alla hatar Hayek. ** I samband med nyutgivningen av Frihetens grun…
  continue reading
 
FA Hayek är en av det öppna samhällets viktigaste försvarare. I dag är han mest känd som liberal ekonom, men några av hans lika viktiga bidrag handlar om rättsstaten, eller, kanske rättare sagt, om lagstyre. I detta första av flera specialavsnitt av Ideologipodden med Hayek-tema djupdyker vi i Hayeks syn på lagar, makt och rätt. Johanna Grönbäck pr…
  continue reading
 
För fransmännen är kanadensaren Celine Dion i allt väsentligt fransk. Nationalskald, och fransk, kan man bli för att man sjunger på franska. Hur är det med svenskan? När Kaj vinner Melodifestivalen är denna finlandssvenska grupp ensamma om att sjunga på svenska - säger det något eller inget alls om svenskans roll för gemenskapen? Andreas Johansson …
  continue reading
 
Måste satir vara rolig? Vad är ens satir? Är den alltid vänstervriden? Och har den tappat sin udd i en värld som framstår som en parodi på verkligheten själv? I det här avsnittet utforskar vi satir – från akademiska reflektioner till politisk humor och dystopiska samhällsskildringar. Avsnittet är en inspelning från panelsamtalet under lanseringen a…
  continue reading
 
Det mesta i den politiska debatten handlar om förändring: partier lovar nya reformer och väljare efterfrågar nya lösningar. Samtidigt pressas politiken av hastig teknikutveckling och en ström av kriser. Ett fungerande samhälle utmärks emellertid inte bara av ständiga förändringar utan också av en hög grad av kontinuitet. Långsiktiga institutioner, …
  continue reading
 
Sverige har alltid varit en del av Norden, men betydelsen av det nordiska - som identitet och politisk arena - har varierat över tid. Har vi mer gemensamt än vi tror? Andreas Johansson Heinö samtalar med Bengt Lindroth, tidigare Nordekorrespondent på Sveriges Radio och aktuell med boken Homo Affectus - Sverige, Norden och Folkhemstanken (Atlas).…
  continue reading
 
Europas viktigaste land är egentligen 16 förbundsländer som under sin moderna historia dessutom utvecklats under två vitt skilda politiska system. Hur ska man egentligen förstå Tyskland? Som splittrat eller pluralistiskt? Ansvarstagande eller riskminimerande? Modernt eller skrämt av sin egen historia? Detta avsnitt gästas av PM Nilsson, vd Timbro, …
  continue reading
 
Från Trump-kritiker till Trumps kronprins - hur mycket svarar JD Vance för den amerikanska högerns resa? Är det alls en höger att tala om - och, vad det än är, hur mår den? I veckans avsnitt diskuteras identitet, kyssta ringar, splittring, enande och populism - i USA och i Europa. Johanna Grönbäck samtalar med Olof Ehrenkrona och Joakim Broman. * J…
  continue reading
 
Vad definierar egentligen en borgerlig kulturpolitik? I detta avsnitt fördjupar sig Anna D. Linder tillsammans med Henrik Dalgard och Carl-Vincent Reimers i den svenska kulturpolitiken. Hur ser dagens finansieringsmodeller ut och vilka möjligheter finns för att göra kulturen både friare och långsiktigt mer självständig från offentliga medel?…
  continue reading
 
Vindkraft är vänster och kärnkraft höger. Bilism är höger och kollektivtrafik vänster. Eller? Vissa frågor, intressen och stilar kodas som höger eller vänster, trots att de är svåra att koppla till de vanliga ideologiska konflikterna. Vad är otippat höger och vänster, varför och hur har det skiftat över tid? Välkommen till en ny säsong av Ideologip…
  continue reading
 
Frihandelns förtjänster, osynliga händer med whiskyglas, kiltklädda nålproducenter och säckpipespelande skeptiker. Hur kommer det sig att just Skottland blev ett centrum för upplysningen? Vilken roll spelade universiteten, och hur såg den intellektuella miljön i Edinburgh ut? Och hur hänger empirismen och liberalismen egentligen ihop? Timbros Catar…
  continue reading
 
Synen på Sveriges agerande under andra världskriget har skiftat rejält: från de första efterkrigsgenerationernas tacksamhet till de senaste decenniernas moraliska avståndstagande. I Dåligt samvete - Sverige och andra världskriget - utmanar Mauricio Rojas den dominerande berättelsen. Rojas går igenom de viktigaste besluten som Per Albins samlingsreg…
  continue reading
 
Hur gick det till när staden blev modern? Eric Luth pratar med Eva Ström, Elin Hjelmestam och Klas AM Eriksson om meritokrati, utbildning och urbanisering, men också smutsen, prostitutionen och fattigdomen på stadens baksidor. Avsnittet är den andra delen i en poddserie som utgår från antologin Staden i den svenska romanen, och fokuserar på Hjalmar…
  continue reading
 
Staden och romanen dansar genom tidens strömmar. Från det tidiga 1800-talets borgerliga offentlighet till vår tids nordic noir med mord, mörker och melankoli. Oavsett tid har den svenska romanens lins varit unik. Men vad har romanen skildrat? Staden i den svenska romanen är den första svenska antologin som utforskar stadens puls genom romanerna — f…
  continue reading
 
Hur mår svensk landsbygd? Den ena skriver om dess död, den andra om dess frihet - båda om dess förutsättningar, mentalitet och potential. Ideologipodden gästas av de två författarna Joakim Broman och Gabriel Ehrling Perers som båda tar sig an frågor om svensk landsbygd. Samtalet leds av Johanna Grönbäck. Läs mer om Bromans bok, Döden vid Faxälvens …
  continue reading
 
Loading …

Snabbguide

Lyssna på det här programmet medan du utforskar
Spela

OSZAR »