En podcast om hälsa och hur kroppen fungerar.
…
continue reading
Det här är en podd om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
…
continue reading
Beteendepodden tar upp alla möjliga och omöjliga vinklar av det mänskliga beteendet. Det är beteendevetare Nina Jansdotter, som i många år även varit personlig coach, som vänder och vrider på de olika ämnena som hon stött på genom åren. Du får tips, inspiration kanske en och annan tankeställare, samt coachfrågor för din egen utveckling.
…
continue reading
Podden om att leva med sockerberoende i ett samhälle fullt med socker
…
continue reading

1
372: Dr Peter Martin & Rasmus Svärd – I konflikt med evolutionen. Felanpassad, inte trasig. Biomekanik och funktionsmedicin (1)
1:45:24
1:45:24
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:45:24Hur blir vi friskare genom att anpassa oss mer efter vårt arv? En av Sveriges bästa läkare och en av Sveriges bästa fysioterapeuter, och expert på postural träning, i ett och samma avsnitt! Funktionsmedicin, kost, näring, livsstil, och biomekanik – ur ett evolutionärt perspektiv Med ämnen som kost, näring, matsmältningssystemet, hållning, rörelsemö…
…
continue reading

1
332. Vad kan du göra för ditt barns tarmhälsa?
42:44
42:44
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
42:44Noras Cavani drabbades i barndomen av svåra eksem, något som följde henne ända upp i vuxen ålder. Hon blev kvitt sina besvär i samband med den livsstilsförändring hon till slut förstod att hon behövde göra, en livsstilsförändring där tarmhälsan var i centrum. Hennes egen resa i kombination med hennes bakgrund inom bioteknik inspirerade henne att sk…
…
continue reading

1
371: Dr Stefan Arver – Erektion, Testosteron, Fertilitet, Åldrande & Hälsa för män
1:27:50
1:27:50
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:27:50Ett avsnitt för alla män, och alla kvinnor som lever med en man 💚 Stefan Arvers bakgrund är som överläkare i endokrinologi och andrologi med lång erfarenhet kring manlig hälsa, bl.a. hormoner, infertilitet, nedsatt sexuell funktion, erektionsproblem och testosteron Vilken koppling finns mellan allt detta och mannens generella hälsa? Dvs kopplingen …
…
continue reading

1
370: Ditt naturavskärmade liv styr din hälsa – Så kan du göra. Strålning/EMF, jordning & ljus påverkar din elektromagnetiska kropp
37:40
37:40
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
37:40Naturens vs. moderna samhällets oerhörda effekt på din hälsa Hur blir vi friska i den värld som avskärmar oss allt mer från den naturliga miljö vi är gjorda för? Strålning/EMF, jordning & ljus påverkar din elektromagnetiska kropp Vi människor är elektromagnetiska varelser som påverkas starkt av vår elektromagnetiska omgivning den naturliga, med ele…
…
continue reading
Osteoporos, eller benskörhet som det också kallas, är något som drabbar de allra flesta när man blir äldre. För att få lära oss mer om detta ämne har vi med oss Malin Nilsson och Jonas Forsberg Solvander som jobbar med Osteostrong, vilket är en validerad, säker och effektiv metod för att naturligt stärka skelettet. Vi får lära oss vilka symptom som …
…
continue reading

1
369: Biohacka din hud. 13 biohacks inifrån och ut, med Christopher Genberg
1:32:50
1:32:50
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:32:50Konkreta tips och biohacks för en frisk hud – och som gör hela kroppen friskare på köpet Förklaringar baserat på senaste forskningen och hur kroppen fungerar Hudens dygnsrytm – vad spelar den för roll? Huden inifrån och ut: Gut-skin-axis och kopplingen mellan tarmfloran, huden och endocannabinoidsystemet Hudens dolda ekosystem: Koppling till allt f…
…
continue reading

1
368: Är du överrörlig (kanske stel som ett kylskåp ändå), liksom upp till var 4:e person är – och vad innebär det för din hälsa? Med Markus Greus
56:31
56:31
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
56:31Är du, liksom nästan var 4:e person, överrörlig? Har du missat detta för att du kanske är stel som ett kylskåp ändå? Att det är obekvämt att stå en längre stund kan vara ett symtom på överrörlighet Men vad innebär överrörlighet för din hälsa? Inte bara för dina muskler och skelett För allt från lymfsystem och matsmältning till din mentala hälsa Vad…
…
continue reading

1
367b: EMF, grounding & light (The electromagnetic aspects of our biology #2) with Tristan Scott (English)
1:02:08
1:02:08
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:02:08We are electromagnetic beings that are strongly influenced by our electromagnetic environment – not least by: light – natural and artificial connection to the earth, grounding EMF, the artificial electromagnetic fields we are constantly surrounded by today How do we get healthy in a world that increasingly isolates us from the natural environment w…
…
continue reading

1
367: Strålning/EMF, jordning & ljus med Tristan Scott. Din elektromagnetiska kropp #2
1:15:30
1:15:30
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:15:30Vi är elektromagnetiska varelser som påverkas starkt av vår elektromagnetiska omgivning – inte minst av: ljus – naturligt och artificiellt kopplingen till jorden, dvs jordning EMF, de konstgjorda elektromagnetiska fält vi idag omges med konstant Hur blir vi friska i den värld som avskärmar oss allt mer från den naturliga miljö vi är gjorda för? Det…
…
continue reading

1
366b: Tristan Scott – The Electromagnetic aspects of our biology, incl. effects of technology on mitochondria, and effects of nature on our biology (English)
1:00:51
1:00:51
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:00:51We humans are electromagnetic beings that are strongly influenced by our electromagnetic environment: the natural one, with electromagnetism in the forms of light, the earth’s field, etc. but also the artificial that comes from our modern technology in the forms of mobile phones, Wi-Fi, artificial light and so on. What happens to our bodies when we…
…
continue reading

1
366: Tristan Scott – Din elektromagnetiska kropp, inkl. hur mitokondrier påverkas av modern teknologi, och naturens effekt på din kropp
1:18:46
1:18:46
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:18:46Vi människor är elektromagnetiska och påverkas därför starkt av vår elektromagnetiska omgivning: den naturliga, med elektromagnetism i form av ljus, jordens fält osv men också den artificiella som kommer från vår moderna teknologi i form av mobiltelefoner, wifi, artificiell belysning osv. Vad händer med våra kroppar när vi blir allt mer frånkopplad…
…
continue reading

1
365: 23 tips och biohacks! Konkreta hälsotips från 2024 (best of 2024)
40:59
40:59
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
40:59Konkreta, effektiva hälsotips och biohacks kring allt från sömn, SIBO och IBS, till fötter och brösthälsa. Och: Hur skärper du kroppens immunförsvar för att tex ta hand om ett specifikt virus eller cellförändringar, förstadium till cancer Hur får du kroppen att producera mer stamceller, kroppens reparationsmaterial? Hur styr du din hälsa genom att …
…
continue reading

1
330. Konditionsträning och hälsa - del 2
37:41
37:41
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
37:41David Engstedt driver Paliesiuskliniken i Litauen tillsammans med sitt team av läkare, sjukgymnaster, dietister m.fl. På denna fantastiska plats kan man genomgå tester för att förstå sin hälsa och kropp och hur den reagerar på fysisk aktivitet. I den andra delen av intervjun med David kommer vi in på konditionsträning i förhållande till hjärt- kärl…
…
continue reading
Starta med magen för att få ordning på din hälsa ”When in doubt, start with the gut” säger man inom funktionsmedicin Och det var ungefär vad Hippokrates sa redan på sin tid De flesta hälsoproblem har en sak gemensamt; inflammation som börjat i tarmen. Det behöver inte vara att man upplever stora problem med magen, men de flesta besvär börjar där en…
…
continue reading

1
329. Konditionsträning och hälsa - del 1
39:40
39:40
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
39:40David Engstedt driver Paliesiuskliniken i Litauen tillsammans med sitt team av läkare, sjukgymnaster, dietister m.fl. På denna fantastiska plats kan man genomgå tester för att förstå sin hälsa och kropp och hur den reagerar på fysisk aktivitet. I den första delen av intervjun så hjälper David till att reda ut begrepp som VO2max, tröskelträning, pul…
…
continue reading

1
363: BARRIÄRER, BAKTERIER & IBS. Läka läckande barriärer; kroppens mikrober & hur man blir av med IBS och SIBO
Visste du att problem med kroppens barriärer, såsom problem med huden, tarmen, blod-hjärnbarriären, och lungornas alveoler; är orsaken till de flesta sjukdomar vi får?! Mikrober/ bakterier styr dessa barriärer – Hur det fungerar det? Kroppens organ är beroende av mikroberna i kroppsdelen Hur dysfunktion i en barriär gör att andra barriärer slutar f…
…
continue reading
20 konkreta sätt att förebygga och motverka cancer Förklaringar till hur cancerceller fungerar och skillnaden mellan cancerceller och friska celler Råd och förklaringar kring kost, örter och livsstilsfaktorer som i forskningen visat sig kunna motverka cancer Och så några bonustips för just brösthälsa, med tanke på att det är oktober Rosa bandet – s…
…
continue reading
Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober varje år med syftet att samla in pengar till forskning, sprida kunskap om cancer och hur man kan minska sin risk att drabbas, samt påverka beslutsfattare i viktiga frågor. I veckans avsnitt möter vi Ia Wierup som är VD för Executive Health, Nordens enda renodlade screeningklinik som sedan starte…
…
continue reading
Hälsoingenjören Ewa Meurk är grundare av den sockerfria dagen, som infaller 12 oktober. Den har kommit till för att uppmärksamma sockrets negativa påverkan på hälsan och i år är temat socker och åldrande. Det blir en riktigt spännande lektion om blodsockernivåer, metabolism och mycket annat! Och vad är egentligen energiförgiftning? https://sockerfr…
…
continue reading
Har vi svenskar så bra kranvatten som vi tror, eller bör vi filtrera det? Mängden vatten du dricker när på dagen är oerhört viktig Vad säger forskningen om hur mycket du ska dricka när på dygnet, och beroende på om du tränar? Hur är det med trender som pH-vatten och strukturerat vatten? Vad är detta och är det bra? Vilket vatten reducerar risk för …
…
continue reading

1
360b: Kiran – Leaky brain – Leaky skin – Leaky gut. The barriers in your body are keeping you healthy. With Kiran Krishnan (English)
The barriers in our bodies determine our health How does leaky skin lead to a leaky brain? An episode packed with interesting facts and advice on how to stay healthy through keeping your barriers and microbes healthy How to heal your skin from dermatitis, wrinkles and eczema How to heal your brain from anxiety and brain fog … The second of two stan…
…
continue reading

1
360: Kiran – Läckande hjärna – hud – tarm… Barriärerna som ska hålla dig frisk. Med Kiran Krishnan
Visste du att problem med kroppens barriärer, såsom problem med huden, tarmbarriären, blod-hjärnbarriären, och lungornas alveoler; är orsaken till de flesta sjukdomar vi får?! Vet du hur det fungerar när dessa barriärer styrs av mikrober, såsom bakterier? Varför ger dysfunktion i en barriär att andra barriärer slutar fungera? Varför ger läckande hu…
…
continue reading
Äntligen kräftskiva! Varför inte piffa upp festen med en kräftpizza? Hur gör man den på bästa sätt? Och hur är det med stavgång, är det bara för seniorer? Eller är det rentav en ny träningstrend för alla åldrar? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
…
continue reading

1
359b: Kiran Krishnan – The bacteria in our organs determine their function. How microbes control your body and how to get rid of IBS & SIBO (English)
Microorganisms determine the function in more or less all parts of our bodies How microbes control your body How to get rid of IBS & SIBO The first of two episodes with Kiran, where we will discuss the barriers in our bodies How leaky skin can lead to a leaky brain How the gut lining affects all of the other barriers, including the brain, the skin …
…
continue reading

1
359: Kiran Krishnan – Bakterierna i våra organ styr kroppens funktion. Om mikroberna i vår kropp & hur man läker SIBO & IBS
Alla kroppens organ och system är beroende av mikroberna i kroppsdelen Kroppens barriärer i hud, tarm, hjärna, lungor osv styrs av mikrober Problem med dessa barriärer är orsaken till de flesta sjukdomar Hur kommer man tillrätta med det? Vad beror hudproblem som eksem, rynkor och dermatit på, och vad kan man göra åt det? Vad beror oro, ångest, depr…
…
continue reading
Vad är frekvensmedicin, frekvensterapi, och bioresonans? Saker vi själva kan göra baserat på det Markus och hans kollegor sett i sitt arbete med frekvensmedicin Bakgrunden till frekvensmedicin Forskningen Frekvensmedicin jämfört med konventionella metoder, och de undersökningar man använder i vården Hur fungerar det och vad händer i kroppen? Vilka …
…
continue reading
Hur känns det att gå på semester med planen att skippa alkohol, när alla andra står där med sina glas och njuter av vinet? Går det bra att bara dricka vatten och ha lika kul ändå? Och vad innebär egentligen semester? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
…
continue reading
Livsenergi och energimedicin – Fantastiska läkaren och LFA (tidigare KAP) facilitatorn Marie berättar Hur kommer vi åt vår inneboende självläkande kraft? Vad menar vi med att komma från huvudet, ner i kroppen? Vad är energimedicin och hur kan det integreras i vår hälso- och läkningsresa? Hur används energimedicin i sjukvården idag? Vad är Prana, Qi…
…
continue reading

1
356: Dr Isis Amer-Wåhlin – Förklimakteriet & klimakteriet. Och allt du behöver veta om hormonbehandling
Förklimakterie och klimakteriet. Vad behöver du veta om och inför dessa faser i livet? Hur vet man när man är där? Och framförallt – vad bör man göra? Vi pratar såklart om kost, stress och annat viktigt, men här reder vi också ut allt om hormonbehandlingar – både de konventionella och när det gäller bioidentiska hormoner. Vilka för- och nackdelar f…
…
continue reading
Blir man verkligen en tråkmåns när man väljer att börja ta hand om sig själv och börjar säga nej till den där bullen som det bjuds på, eller det där glaset vin som hälls upp? Är inte också ett sätt att vara livsnjutare? Hur gör man för att våga säga nej och strunta i vad andra tycker och tänker? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more infor…
…
continue reading

1
355: Boosta din stamcellsproduktion – kroppens reparationsmaterial. 12 vägar till effektivare reparation & återuppbyggnad av kropp & hälsa
18:37
18:37
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
18:37Boosta din egen stamcellsproduktion – kroppens reparationsmaterial 12 vägar till effektivare reparation och återuppbyggnad av kropp och hälsa Säkerligen har du hört om stamcellsterapi för att få kroppen att läka och behandla allvarliga sjukdomar Men kan man öka kroppens egen stamcellsproduktion, kroppens egna reparationsmaterial, och hur? Stamcelle…
…
continue reading
Sverige siktar på att utrota livmoderhalscancer till år 2027. Fantastiskt! Dock missar många att gå på screeningen som erbjuds gratis. Kan vi snälla hjälpas åt att sprida den här livsviktiga infon i kampen mot livmoderhalscancer? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
…
continue reading
En ny unik studie på IBS har publicerats i den välrenommerade tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Studien visar att en lågkolhydratkost är lika effektivt mot mag- och tarmproblem vid IBS som den etablerade låg-FODMAP-kosten. Båda kostuppläggen är dessutom effektivare än en optimerad läkemedelsbehandling. Wow! Hosted on Acast. See …
…
continue reading

1
354: GAPS! Allt om GAPS Näringsprotokoll med Lisa Billö
1:23:25
1:23:25
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:23:25Vad är GAPS och vad betyder det? Hur äter man? Hur gör man? Och varför? Varför skapades GAPS? Hur går alla de olika stegen till på intro, full-GAPS och efter-GAPS? Vilken mat ingår och hur förbereder man den? Skillnaden mellan köttbuljong och benbuljong Vad är det viktigaste att utesluta eller lägga till kosten om man vill närma sig GAPS? Varför ta…
…
continue reading
Nästan 1,2 miljoner svenskar äter antidepressiv medicin. Varför har det blivit så? Finns det verkligen inga andra sätt få människor att må bättre än att skriva ut antidepressiva piller? Och apropå det så vittnar projekt i Storbritannien om att det finns faktiskt finns andra vägar att gå för att komma till bukt med hälsokrisen än att bara skriva ut …
…
continue reading
Den brittiska organisationen för näringsfysiologer skriver ”en långvarig ineffektivitet då det gäller folkhälsa har orsakat en farlig situation, där kroniska sjukdomar snart kommer att ta kål på ett hälsovårdssystem som hotas av kollaps”. Går detta uttalande att applicera även på Sveriges folkhälsa och hälsovårdssystem? Hosted on Acast. See acast.c…
…
continue reading
Vad är egentligen syftet med solskydd och vad har det för för- och nackdelar? Och hur mycket ska vi egentligen exponera oss för solljus? Hudforskaren Johanna Gillbro är tillbaka i Food Pharmacy-podden och ger oss svar på dessa och många fler frågor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.…
…
continue reading
Påsken närmar sig och försäljningen av lösgodis skjuter i höjden. Är inte påskäggen som man ser i affärerna ofantligt stora? Och har du tänkt på att det faktiskt går att bryta vanan att fylla dem med en massa godis och göra istället fylla dem med något annat? Låt kreativiteten flöda! Och på tal om att bryta vanor: det kan verkligen vara svårt att g…
…
continue reading

1
353: Termografi och brösthälsa, med Suzanne Lundborg
1:29:57
1:29:57
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:29:57Hur förebygger man bröstcancer och andra förändringar i brösten? Vad säger egentligen forskningen om mammografi? Hur är det med termografi och andra undersökningsmetoder? Vilken roll spelar lymfsystemet för bröstens hälsa och hur tar man hand om bröstens lymfsystem? Cystor, fibrocystiska bröst, tät bröstvävnad, och såklart bröstcancer Hur kan vi ta…
…
continue reading
Denna vecka fortsätter vi vår serie om metabolt syndrom genom en intervju med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. När man pratar om hjärt- och kärlsjukdom så nämns ofta blodfetter och kolesterol, men är blodsocker egentligen den stora boven? Vad händer i kroppen när man har för högt blodsocker? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more infor…
…
continue reading
Metabolt syndrom är idag ett stort folkhälsoproblem. Varför har metabolt syndrom ökat så kraftigt under senare tid? Riskerar man andra sjukdomar när man lider av metabolt syndrom? Och hur många har metalbolt syndrom utan att veta om det? Dessa (och många fler) frågor svarar hälsoingenjören Ewa Meurk på. Första delen av intervjun kan du höra i avsni…
…
continue reading

1
352: Barfotamänniskorna! Från grottor till gator – Veddafolket och världens största studie på fötter & skor. Med Rasmus Svärd
1:09:32
1:09:32
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:09:32Minns du att Rasmus i somras berättade att han skulle göra världens största studie på fötter och skor? Nu är den gjord, och här berättar han om spännande upptäckter och erfarenheter Ett land där de flesta fortfarande lever barfota, och den stora skillnaden mot dem som anammat en mer västerländsk stil Barfotamänniskorna – Veddafolket Världens störst…
…
continue reading
Metabolt syndrom är idag ett stort folkhälsoproblem. Varför har metabolt syndrom ökat så kraftigt under senare tid? Riskerar man andra sjukdomar när man lider av metabolt syndrom? Och hur många har metabolt syndrom utan att veta om det? Dessa (och många fler) frågor svarar hälsoingenjören Ewa Meurk på. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for mor…
…
continue reading

1
351: Medicinalsvampar med Christopher Genberg
1:13:06
1:13:06
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:13:06Medicinalsvampar! Dessa svampar som interagerar med våra kroppar på de mest spännande sätt! För svampar är inte växter, utan djurens närmaste släktingar Vad är medicinalsvamp? Hur används de? Vad säger forskningen om dess effekter för hälsa? Var växer de? Plocka själv eller köpa? Och vad ska man tänka på när man köper? Här pratar vi Chaga, Reishi, …
…
continue reading
I Sverige saltar vi maten mer än man gör i många andra länder. Hur på verkar det vår hälsa? Jo det är så illa att saltet beräknas stå för var tionde stroke och var femte hjärtinfarkt i Sverige. Så det finns mycket att vinna på att dra ner på saltet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.…
…
continue reading
Semlor är på tapeten i veckans avsnitt, och såklart kan Mia och Lina erbjuda ett recept på en mycket roligare och bättre semla (eller är det en kladdkaka???) än den traditionella. Mia avslöjar även att hon inte har ett, utan TVÅ nya beteenden som berikar hennes liv! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.…
…
continue reading

1
350: Det magiska tillståndet SÖMN, och hur du biohackar din sömn. Med Daniel Larsson
1:37:19
1:37:19
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
1:37:19Det magiska tillståndet där vi “tuppar av” en tredjedel av dygnet: Vad händer egentligen i kroppen, hjärnan och organen under sömn? Hur kan du stötta detta med din livsstil? Sömncykler REM-sömn … Hormoner och hur olika hormoner påverkar sömnen, och andra hormoner påverkas av sömn och dygnsrytm Biohacka din sömn med mat och tillskott (och prylar?) V…
…
continue reading
Dietisten Anna Ottosson är tillbaka i vår podd! Hon har skrivit boken ”Kraften i maten”, som handlar om att maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer – det vet vi idag, genom tung forskning. Vissa faktorer i maten vi äter kan öka risken för cancer, medan andra minskar risken. foodpower.se cancerrehabfonden.se Hosted on Acast. See acast.com/p…
…
continue reading
En del kvinnor som har stora besvär med klimakteriet använder sig av obesitasmedlet Wegovy för att minska sina symptom. Vad tänker Mia och Lina om det? Och hur står sig stamcellsbehandling mot livsstilsförändringar? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
…
continue reading

1
349: Sömnens mentala och neuroproprogrammerade aspekter – 28 steg till bättre sömn genom att programmera om hjärnan
35:20
35:20
Spela senare
Spela senare
Listor
Gilla
Gillad
35:20Hur programmerar du din egen hjärna till sömnproblem utan att veta om det? Eller till andra hälsobesvär för den delen? Hur kan du lära om hjärnan och få den att göra nya bättre kopplingar så att din sömn blir bra igen Flera viktiga verktyg, inte minst inom så kallad brain retraining eller brain rewiring. Visste du att vi genom att försöka sova, ska…
…
continue reading